Badanie poziomu satysfakcji mieszkańców
2018-04-12 Zapraszamy na warsztaty kulinarne w Karolewie 18-19.04.2018 r.
Zapraszamy na warsztaty kulinarne w Karolewie 18-19.04.2018 r.

Lokalna Grupa Działania zaprasza na warsztaty kulinarne 18 (młodzież szkolna) i 19 (mieszkańcy) kwietnia 2018 roku, które odbędą się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiegow Karolewie w pracowni gastronomicznej "Kredens" budynek 13c sala nr 15.

Warsztaty odbywają się w ramach projektu współpracy pn. Symbioza Małych Atrakcji Kulinarnych – akronim SMAK. Projekt współpracy realizują:

LGD BARCJA - koordynator

LGD Kanał Elbląski - partner nr 1

LGD Trzy Doliny - partner nr 2

LGD Ziemia Łańcucka - partner nr 3.

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 19.Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w na lata 2014-2020. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucją odpowiedzialną za treść materiału informacyjnego jest Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski Lokalna Grupa Działania. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wszystkich zainteresowanych uczestniczeniem w warsztatach prosimy o zgłaszanie się poprzez przesłania zgłoszenia mailem lub telefonicznie.

UWAGA: SZKOLENIE JEST BEZPŁATNE DLA UCZESTNIKÓW!

Uczestnicy szkolenia ponoszą jedynie koszty podróży na miejsce szkolenia

Więcej informacji można uzyskać w Biurze LGD.


PROGRAM WARSZTATÓW:
Panel teoretyczny
Owczarstwo i jagnięcina rodzimych ras w Dolinie Dolnej Wisły

1.    Baranina i jagnięcina – dietetyczne i zdrowotne walory mięsa - na podstawie badań realizowanych w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej – wykład prof. Bronisław Borys – 45 min

Panel praktyczny
Potrawy z jagnięciny w  lokalnej marce kulinarnej regionu Barcja

1.    Efektywne wykorzystanie tuszki jagnięcej - rozbiór tuszek i omówienie potraw do wykonania z poszczególnych elementów – Piotr Lenart – 45 min.
2.    Jagnięciny na wydarzenia plenerowe i w agroturystyce Barcji – Piotr Lenart – 45 min.
3.    Potrawy z jagnięciny w wydaniu gastronomicznym w ramach lokalnej marki kulinarnej – Piotr Lenart – 45 min
4.    Menu z jagnięciną i lokalnymi produktami. Spójność i harmonia menu z uwzględnieniem lokalnych specjalności – prezentacja i degustacja – Piotr Lenart – 45 min.

 

Uczestnicy warsztatów: Warsztaty skierowane do personelu gastronomii na obszarach wiejskich i agroturystyki  – 20 osób - 2 grupy szkoleniowe po 20 osób;
Miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie w województwie warmińsko – mazurskim
Koordynator -  LGD Barcja
Prowadzący warsztaty Piotr Lenart – ekspert kulinarny – opracowanie potraw, nauka wykonania, prezentacji i serwowania.

 

INFORMACJE OGÓLNE O PROJEKCIE ZNAJDZIESZ >TUTAJ<

 

plakat SMAK1