Weź udział w konkursie na projekty realizowane w ramach PROW 2014-2020!

Projekt pn. Symbioza Małych Atrakcji Kulinarnych ma na celu rozwój obszaru i promocję produktów lokalnych z terenu objętego partnerstwem poprzez organizację wydarzeń promocyjnych i edukacyjnych oraz złożenie wniosków o wpis na listę produktów tradycyjnych.
W ramach projektu przewidzieliśmy warsztaty kulinarne, stoiska produktów tradycyjnych, seminarium i zintegrowane wydarzenie promocyjne podczas Święta Indyka, zgłoszenie produktów do wpisu na listę produktów tradycyjnych. W 5 przedszkolach z terenu obszaru LGD Barcja będą odbywały się zajęcia kulinarne dla dzieci w wieku przedszkolnym. (Sępopol, Korsze, Kruszewiec gm. Kętrzyn, Winda gm. Barciany i Reszel) Zwieńczeniem tych zajęć będzie Turniej Małego Kuchcika w dniu 21 kwietnia z udziałem MasterChefa Pani Klaudii Budny. W ramach projektu będą prowadzone również warsztaty z jagnięciny, które odbędą się już 18 i 19 kwietnia. W warsztatach weźmie udział zarówno młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie jak również mieszkańcy obszaru, którzy będą chcieli pogłębić swoją wiedzę na temat potraw jakie można przyrządzić z jagnięciny.

Umowa o dofinansowanie projektu została podpisana w dniu 5 kwietnia 2018 r.
Wartość dofinansowania wynosi 238 028, 00 zł.
Partnerzy projektu:
Lokalna Grupa Działania „Barcja”- 65 616,00 zł.
Stowarzyszeniem „Łączy Nas Kanał Elbląski” Lokalna Grupa Działania (Gmina Elbląg, województwo warmińsko – mazurskie) – 49 999,00 zł.
Lokalną Grupą Działania „Trzy Doliny” (Gmina Dobrcz, województwo kujawsko – pomorskie)- 79 686,00 zł.
Lokalną Grupą Działania „Ziemia Łańcucka” (Gmina Łańcut, województwo podkarpackie)- 42 727,00 zł.

 

Zgłoszenia na warsztaty kulinarne przyjmujemy mailowo lub telefonicznie. Każdy mieszkaniec może wziąć w nich udział nieodpłatnie. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. Śpiesz się!

 

 

Informacje o Warsztatach kulinarnych i zapisy >>>>>>> TUTAJ <<<<<<<<

Warsztaty odbędą się 18 i 19 kwietnia br w pracowni gastronomicznej "Kredens" budynek 13c sala nr 15 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiegow Karolewie. 18 kwietnia w zajęciach, które zaczynają się o godz 12:15 bierze udział głównie młodzież natomiast 19 kwietnia zajęcia otwarte rozpoczynają się o godz. 10.00.

baner SMAK

plakat SMAK1

plakat przedszkola